В началото на месец август писах, позовавайки се на

...
  В началото на месец август писах, позовавайки се на
Коментари Харесай

Обрат: Китайският луноход вероятно все още е жив!

 

В началото на месец август писах, базирайки се на задгранични медии (източник), че китайският луноход “Юту ” е завършил своята работа на Луната.

Оказва се обаче, че оповестението на гибелта на смелата китайска машинка най-вероятно е прибързано.

Ето какво написа Емили Лакдауола в своя блог на Планетното общество (източник): Когато тя се е върнала от отпуска и е решила да навакса с новините, прочела е, че “Юту ” е завършил своята задача. Тя обаче се усъмнила – липсвал й доста значим подробност от новината – а точно коя е датата на последния радиоконтакт с лунохода. Съгласно публикация, оповестена на SpaceFlight Now, гибелта на лунохода е настъпила на 28-ми юли, което съвпадало с началото на лунната нощ. Лакдауола се запитала: Това е ден, в който обикновено луноходът влиза в режим на заспиване преди лунната нощ – по какъв начин тогава могат да разгласят края на задачата тъкмо в този миг?

Тогава журналистът Андрю Джоунс изпратил публично питане към Държавната администрация за просвета, технологии и промишленост към Националната защита на Китай.

Когато Андрю Джоунс получил отговора, изненадата била огромна – луноходът “Юту ” не е мъртъв, а е в хибернация!

Една нощ на Луната продължава цели 14 земни дни. Това е много дълго време и подлага на тестване всяка една земна инсталация. Самият факт, че луноходът “Юту ” е могъл да работи в продължение на 32 лунни нощи, от декември 2013 година до 2016 година, е незабравим.

Под “работа ” обаче се схваща единствено и само опцията луноходът да изпраща радиосигнали. За страдание всички научни принадлежности на борда му са се развалили окончателно. Относно стационарния спускаем уред “Чанг’e 3 ”, който достави лунохода и също може да изпраща радиосигнали от Луната, ситуацията не е по-добро. През месец март 2016 година Лакдауола оповести (източник), че от всички осем научни принадлежности на “Чанг’e 3 ”, само ултравиолетовият телескоп продължаваше да работи към този миг.

Така че когато по-рано този месец медиите оповестиха края на задачата на лунохода “Юту ”, те най-вероятно неправилно са отразили новината – луноходът не е механически мъртъв, а е просто пенсиониран, тъй като научните му качества са мощно лимитирани.

Съгласно формалната информация от Китай, управлението на задачата ще се опита да се свърже с “Юту ” още веднъж този месец, само че дали може да свърши някаква потребна работа, ще се дефинира по-късно.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР